Rekommendera sidan på Facebbok

Åklagaren Mats Wihlborg

9 oktober 2016

Det är inte ofta jag tvingas att agera då samhället och rättsystemet sviker. Men nu får det vara nog. I artikeln från P4 Gotland säger utredarna att de är jätte allvarligt när okända människor gör hembesök (gärningsmännen gick aldrig in utan var utanför åklagarens Mats Wihlborg hem).  P4 Gotland menar att människor försöker att påverka utredningar. Om det nu är avsikten med det oanmälda så kallade hembesöket.

Men låt oss istället ta några steg tillbaka och fråga oss vad det är den egentliga avsikten och berätta bakomliggande orsakerna. 

 

Det var under söndagen den 2 oktober som rullstolsbundna funktionsnedsatta kvinnan i 30 års ålder polisanmälde att hon under natten till söndagen blivit våldtagen av flera män i 20 års ålder i Visby på Gotland. Polisen grep sex av männen och åklagaren Mats Wihlborg valde sedan att anhålla fem män på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt (förresten vad är skillnaden mellan grov våldtäkt och våldtäkt?, det är ju våldtäkt oavsett, eller menar man i rättsväsendet att man kanske kan bli fint våldtagen?). Männen släpptes sedan under onsdagen av samma åklagare i väntan på provsvaren därför att det inte finns tillräckligt starka skäl för att häkta dem. Utredningen fortsätter under tiden. Mats Wilhborg säger också att man inte lyckats styrka att alla de fem som suttit anhållna har haft sex med kvinnan, och dessutom gjorde inte våldtäktsoffret motstånd eller skrek högt Nej eller försökte slita sig fri. Enligt advokaten så ”stängde hon av”. Hon genomled det här, bara för att, som hon upplevde det, komma därifrån med livet i behåll. 

 

Och där är vi idag. Visst är det skönt med demokrati och ett utomordentligt rättsystem!

-Nej rättsystemet i det här fallet och nästan alla våldtäktsfall är förlegad. Det pågår förvisso arbete med att ändra lagstiftningen men det är en komplicerad process och det kommer att ta tid. Under tiden är det faktiskt fritt fram t.o.m. slicka en minderårig utan att straffas. Våldta funktionsnedsatta personer och gruppvåldta. Till dess att Samtyckesregleringen i kombination med införandet av ett oaktsamhetsbrott (Det ska räcka med att personer "borde ha förstått" att det var det hen gjorde) införs så är det fritt fram. Åklagaren har helt enkelt inga förlitliga verktyg att ta till för att styrka ett våldtäktsbrott än kemiskt provtagning av (Nationellt forensiskt centrum tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium). Väntetider därifrån är långa så våldtäktsmännen kan lika gärna gå under jorden, åka tillbaka till sitt hemland under tiden de är släppta på fri fot. Personligen tycker jag att vid sådana typer av brott mot andra människor ska den misstänkta personen(er) inte släppas ut i väntan på en dom. Detta då vi i praktiken inte vet om den som ska dömas är brottsling eller inte. Ta det säkra för det osäkra och okända helt enkelt. Våldtäkter, rån och mord ska man inte kompromissa med. Där ligger Sverige väldigt långt efter.

 
eXTReMe Tracker